събота, 16 февруари 2013 г.

Изборът на Патриарх на Избирателен църковно-народен събор на 24 февруари.


Изборът на  Патриарх на Избирателен църковно-народен събор на 24 февруари.

На 24 февруари ще се проведе изборът на нов патриарх на Българската православна църква.
142 делегати ще участват в избора на новия български патриарх.
Броят на епархийските делегати от 15 епархии е 80 - 48 клирици и 32 миряни.
В избора за нов патриарх  участват всички архиереи на Българската православна църква-14 митрополити и 19 епископи, по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, които са под пряката юрисдикция на Светия Синод, 13 монаси и 11 монахини от всички епархии и по един представител на Софийската и на Пловдивската духовна семинария.
Делегатите на Избирателния църковно-народен събор трябва да  избират между митрополитите Гавриил, Неофит и Галактион.
На на 15 и 16 февруари Светият синод   определи тримата кандидати за  Патриарх на Българската православна църква.
Първи за  кандидат за патриарх на Българската православна църква,на 15 февруари бе определен  Старозагорският митрополит Галактион,покровител на архонти и тамлиери.
Оказа се,че Митрополит Галактион е събрал нужните 10 гласа за номинацията.
Русенският митрополит † НЕОФИT  и Ловчанският митрополит † ГАВРИИЛ  са събирали по 9 гласа в отделните турове.
Малко остана Светия синод да стане за резил,защото  вече бяха  разпратени покани за интронизацията на новия глава на Българската православна църква до множество високопоставени гости.
 На 16 февруари в късния след обяд,Светия синод решил,че две трети от общо 14-те гласа са равни на 9 гласа и една трета, което е по-близо до 9 отколкото до 10 гласа. Така било решено митрополитите, които от вчера насам неизменно взимат по девет гласа - Неофит и Гавриил, да бъдат посочени като избрани.


За България остават само негативите от преждевременното посочване на Хизбула за терористична организация.Последните социологически проучвания дават срив на ГЕРБ.Метеорит в Урал, има ранени-видео.Анкета:За коя партия ще гласувате на Парламентарните избори-2013,ако вотът е задължителен?ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога