понеделник, 12 ноември 2012 г.

Mитрополит Николай и митрополит Кирил са напълно непримирими,накрая може да спечели трети.

Лобитата на митрополит Николай и митрополит Кирил са напълно непримирими,накрая може да спечели трети.
От лобито на митрополит Николай призоваха за отлагане на избора на нов патриарх.
Изборът на следващия патриарх трябва да бъде отложен, докато бъде решен кадровият проблем в Българската православна църква, заяви богословът Дилян Николчев, цитиран от БНР.
Калин Янакиев във Дневник настоява епископите, за които е евентуално документално доказуемо, че са приели епископското си ръкоположение в нарушение на 30-то апостолско правило, сами и доброволно да се решат поне да не поставят своите кандидатури за патриаршеската длъжност. Така,щяло да се избегне риска от бъдещи атаки  и необходимостта от свикването на евентуален надюрисдикционен събор, т. е. събор от епископи извън диоцеза на БПЦ - от Вселенската, Сръбската, Румънската и т. н. патриаршии.
  Никола Ризов, свещеник от село Струмяни и председател на синдиката на свещениците:" никой от митрополитите, които са били сътрудници на ДС не се е покаял, тъй като вероятно смятат, че "времето ще изчисти това петно". "Непростим грях е този, който поругава Светия дух. Светият дух е там където има чистота, има истинско православие, не може да се злоупотребява. Призовавам по-рядко да се изплзва това словосъчетание".
Самият митрополит Николай даде знак, че няма да се откаже от битката за нов Патриарх. Днес  митрополит Николай написа  "Отворено писмо до Светия синод на БПЦ",в което потвърди,че не приема нарушениет извършено с избора на Кирил за наместник и ,че Светият Синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове,с явно гласуване.
Самият митрополит Кирил обаче каза, че в избора му няма скандал.
"Това не са сериозни разногласия, след като няма кауза. Или не се знае какво значи тайно гласуване, или се спекулира с това нещо. Много е важно, че Св. Синод взе решение всички 12 души да гласуват тайно. Тайно гласуване значи да участват само тези, които присъстват. Всички са получили писма, защо не са дошли, това е друг въпрос. Тези, които са там са направили волеизволение", обясни владиката, цитиран от БГНЕС.


12 ноември 2012, понеделник

12 ноември 2012, понеделник

12 ноември 2012, понеделник

11 ноември 2012, неделя

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога