вторник, 27 ноември 2012 г.

Ислямистки салафистки мрежи проникнаха в сърцето на Европа.


Ислямистки салафистки мрежи проникнаха в сърцето на Европа.

 Белгия  е логистична база за ислямистките мрежи.
Белгия се притеснява от инфилтрирането на екстремисти в армията й и предприема мерки за засилване на контрола.
Европейският съюз обаче не успя дори да постигне споразумение за декларация за религиозните права след нападенията над християни в Близкия изток преди година. Великобритания и някои скандинавски страни са предупредили, че тя може да предизвика "сблъсък на цивилизации".
Нима вече не го виждат "сблъсъка на цивилизациите",докато стоят с широко затворени очи?
 Ислямистите осъществяват набор на млади привърженици и са специализирани най-вече в производството на фалшиви паспорти за джихадистите, които се внедряват във военни зони или в други европейски държави.
Белгийското военно разузнаване е поставило под наблюдение десетина новобранци, за които има съмнения, че са свързани със салафистки среди, съобщи  Le Monde.
Властите в Брюксел имат основание да се притесняват.
Няколко десетки белгийци, вербувани от ислямистки движения, са били засичани да се сражават в Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия.
През ноември 2005 г. в Бакуба, Ирак млада белгийка, сменила вярата си, стана първата европейка, извършила самоубийствен атентат в името на исляма.
През 2010 г. при провеждане на разпит на жена, носеща никаб,полицаите на летище Шарлероа разбират, че тя е младши лейтенант в белгийската армия,но родената в Брюксел жена е приела исляма.
Ръководителят на секретните служби в Белгия, Ален Уинан  даде официална пресконференция и заяви, че развитието на салафистката идеология според него е най-голямата опасност за страната.
Ислямистите набирали нови привърженици най-вече сред бедните безработни младежи, прекъснали училищното си образование.
Един от най-радикалните ислямистки лидери шейх Омар Бакри обяви, че е разпознал свой ученик по прякор Абу Ахмед в кадрите на атентатора от Бургас- шведския гражданин Махди Газали.
Шейх Омар Бакри поиска българското общество да упражни натиск върху правителството за изтегляне на военните от Афганистан.
По повод проверки за влиянието на шейха сред последователи в България, Омар Бакри заяви, че слушателите на интернет-лекциите му в България не са много.
Европейските институционални предписания за ограничаването на обществената роля на армията в Турция,вече доведоха до своеобразен демонтаж на един от устоите на демокрацията в турското общество и  подкрепят ислямистите. Демонтаж, при това в условия, в които липсва яснота доколко другите социални устои на демокрацията са в състояние да поемат въпросната функция от армията и да я заменят.

04 декември 2012, вторник


27 ноември 2012, вторникЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога